The Black Forest

1024. Submitted on 2005/11/27, 9.04 h by Arduenn:

Revolutie

In den beginne, duizenden jaren geleden, was er revolutie nummer 1: het schrift. Mensen konden hun gedachten vastleggen voor het nageslacht. Het wiel hoefde letterlijk steeds niet weer opnieuw uitgevonden te worden. Een kenmerk van het schrift was dat vorm en inhoud vroeger onlosmakelijk met elkaar waren verbonden. Geen spijkerschrift zonder kleitabletten. Geen hirogliefen zonder zandstenen beeldhouwwerken. Geen fresco's zonder gekalkte muren. Geen Codex Sinaiticus zonder perkamenten bladzijden.

[image]

Perkament werd van dierenhuiden gemaakt

Inhoud kopieren betekende vroeger de vorm kopieren: nieuwe kleitabletten maken, nieuwe beeldhouwwerken, gekalkte muren, perkament, inkt, verf, bladgoud, leren kaften. Kopieren was een gerespecteerde bezigheid, uitgevoerd door ambachtslieden in veelal gewijde, ontzagwekkende omgeving - tempels, abdijen, scriptoria. Kopieren was een deugd.

Honderden jaren geleden kwam er revolutie nummer 2: de boekdrukkunst. Kopieren werd eenvoudiger met de introductie van de boekdrukkunst. Boeken werden goedkoper. Meer mensen werden in de gelegenheid gesteld om te lezen. Meer mensen leerden lezen, schrijven, hun eigen gedachten te vergelijken met en te ontwikkelen voortbouwend op die van anderen.

[image]

De boekdrukkunst werd in 1041 v. Chr. uitgevonden in China

Uitgeverijen deden hun intrede. Uitgeverijen waren de personen tussen de auteur en de drukker, tussen de drukker en de distributeur, en tussen de auteur, de drukker, de distributeur en de verkoper. Uitgeverijen waren regelneven. Ze zaten achter een bureau, deelden orders uit en hielden bij of deze opgevolgd werden. De muziekindustrie had in versnelde vorm dezelfde ontwikkeling doorgemaakt in de twintigste eeuw: musici, grammofoonpersen, distributeurs en muziekwinkels kwamen onder de paraplu van een uitgever.

Een boek of muziekstuk schrijven vergt talent en verbeelding. Een boek drukken of een plaat persen vergt handigheid en vernuft. Een boot of vrachtwagen vol boeken en platen vervoeren is zware arbeid. Verkopen vergt magazijnbeheer, administratie en presentatie. Maar... als je geen talent of verbeelding hebt, handigheid noch vernuft, geen zin in zware arbeid dan wordt je uitgever. Ja, jullie horen het goed: als je geen talent of verbeelding hebt, handigheid noch vernuft, geen zin in zware arbeid dan ga je achter een bureau zitten en orders uitdelen. Elke boerenlul kan dus uitgever worden. En omdat elke boerenlul uitgever kan worden moeten uitgevers zicht bedienen van een beschermingsmechanisme om de concurrentie buiten de deur te houden: kopierecht.

[image]

Uitgeverij Sony bedient zich van digitaal kopierecht.

Tientallen jaren geleden kregen we revolutie nummer 3: het internet. Wat valt er te zeggen? Het internet maakte veel drukkers, distributeurs, verkopers en uitgevers brodeloos. Zelfs auteurs waren niet veilig. Ze konden hun produkt aan een persoon verkopen en liepen daarna risico dat het verspreid werd zodat ze er verder geen cent meer voor terugzagen. Vervelend, deze revolutie. Er is was geen controle. Robbie keek hulpeloos vanuit Engeland toe toen zijn liedjes zich in China vermenigvuldigden als virussen. De consument hoefde de werken niet letter voor letter over te schrijven. Er hoefde niets gedrukt of vervoerd te worden. De consument hoefde niet van zijn luie gat om naar de winkel te lopen. Het internet was gemak met een druk op de knop.

Uitgeverijen accepteerden dit niet en kwamen met privacy-ondermijnende maatregelen en rootkits. De klant is niet langer koning. Integendeel - de internettende klant is een potentile misdadiger en moet als zodanig behandeld worden. Hiervoor zijn naast de archasche uitgevers nu ook andere bureauzittende boerenlullen in het leven geroepen, zoals de RIAA en Brein. Tijd dus voor revolutie nummer 4. Schrijf iets, zing iets, verkoop het eenmalig, of deel het gratis uit en verdien je geld op een andere manier: live-optredens, gastlezingen, ondersteuning. Veel drukkerijen, distributeurs en vooral uitgevers staan al in de rij voor de guillotine. Verzin dus iets, beste artiesten, want het is revolutie.

[image]

Alice heeft het helemaal begrepen.

There are 34 comments to this post (the latest by Arduenn on 2008/9/1, 13.35 h).

1. HJ2 commented on 2005/11/27, 10.25 h:

Amen to that!

En nu krijgen ook nog die arme kindertjes met Sin terklaas een gatis CD van Brein die alle potentiele illegale bestanden op de PC van pappa -uit voorzorg- kan wissen! Een ware inquisitie..

Ik denk dat ik (mijn eigen gekochte!) muziekbibliotheek maar weer op analoge media ga zetten

2. bvdbos commented on 2005/11/27, 11.26 h:

ff terug naar de realiteit want Alice of bijvoorbeeld Michael Franti aanhalen als voorbeelden over hoe het ook kan is leuk en aardig maar deze artiesten zijn reeds gelauwerd. Zelfs als ze niets meer doen blijft het geld bij hen wel binnenstromen...

Als je als beginnende band muziek wilt uitgeven kan je er niet aan onderuit om een cd te maken. Wil je hier in Nederland een cd laten persen dan ben je verplicht lid te worden van Stemra, anders doen de perserijen niets... Dit nog afgezien van het feit dat je als beginnende band ook graag wat van je onkosten terugziet of als het even kan je hier wat aan overhoudt. Muziek uitgeven onder de CCL is leuk, maar zorg dan wel dat je zelf advocaat bent aangezien je nergens staat als mensen met je muziek, uitvoeringen of teksten gaan lopen. En je moet al blij zijn als je enige vergoeding krijgt voor een optreden. Een paar mp3's gratis ter download aanbieden op je website is leuk, maar als je je laat vertegenwoordigen door BUMA/STEMRA moet ook jij, net zoals iedere andere aanbieder, betalen per nummer wat wordt gedownload.

Eenzelfde verhaal gaat op voor schrijvers. Realiteit geeft toch aan dat je een boek in 99% van de gevallen moet laten drukken wil je mogelijk in staat zijn om je brood te verdienen met schrijven.

Dan kan de discussie worden gestart dat de betreffende band/schrijver niet goed genoeg is om geld te verdienen met zijn/haar/hun creaties. Dit is echter niet per definititie waar aangezien de bands geen airplay krijgen en geen andere middelen hebben om reclame te maken. Daarvoor heb je uitgevers, pluggers, managers etc nodig. Als je eenmaal beroemd/bekend bent dan wordt je ook uitgenodigd om lezingen te geven en komen er bij ieder optreden toch genoeg mensen.

Ik ben al een tijdje bezig om voor de band Plastic-Soul een manier te vinden om een cd uit te kunnen brengen en toch zoveel mogelijk van de rechten in eigen handen te houden, maar zie geen andere oplossing dan aan te sluiten bij BUMA/STEMRA en op de ouderwetse manier muziek uit te brengen. Muziek vrij weggeven is leuk en veel bands hebben hier geen probleem mee want hoe vaker ze gehoord worden hoe meer fans er komen, maar er moet ook brood op de plank. Als iemand hier een oplossing voor heeft, dus vanuit het oogpunt van de bands gezien, dan graag...

3. dxtr commented on 2005/11/27, 11.46 h:

CD/DVD laten persen vind ik ook verrassend duur. Als je er zelf een brand kost het je 3 resp. 40 cent (of iets rond die koers). Wil je een cd laten persen, dan betaal je eerst 300 euro constante kosten en 50 cent per cd (bij 500 stuks). Voor een dvd betaal je 80 cent als je er 500 kwijt denkt te raken (naast de constante kosten). En dan moet je er natuurlijk nog een hoesje bij laten drukken etc. Weet waar je aan begint dus.

Aan een internetalbum verdien je nauwelijks iets (met banners hooguit) maar de benodigde investeringen zijn van een heel andere orde van grootte. Voor 5 euro per maand kun je al een leuke server vinden. Met optredens kun je dan zoals gezegd wat geld verdienen. (Dingen als; een clip op tv en ringtones brengen voor de artiest marginaal geld in het laatje volgens mij. Wil je echt incasseren dan zul je zelf zo'n ringtone-site moeten beginnen en het internet flooden met kut-flase-banners.)

4. Dave commented on 2005/11/27, 12.39 h:

Als je echt wilt verdienen, dan moet je aquisitie gaan doen voor internetsites. Die strijken 50% op, namelijk! Gratis rijk worden is dat.

Wat betreft de BUMA is het compleet achterhaald dat je elle melodische scheet die je laat onder dezelfde regeling moet laten vallen. Dus je kunt niet zeggen: de studioversie kost duiten, maar de liveversie mag je vrij downloaden van mijn site.

De oplossing ligt er dus in dat het contract met de Buma moet worden opengebroken. De dagen van eenheidsworst zijn over.

5. dxtr commented on 2005/11/27, 15.39 h:

Waarom besteedt reet die acquisitie dan uit? Kan hij niet beter zelf zo'n service starten? Cut out the middle man.

6. Arduenn commented on 2005/11/27, 17.37 h:

ff terug naar de realiteit want Alice of bijvoorbeeld Michael Franti aanhalen als voorbeelden over hoe het ook kan is leuk en aardig maar deze artiesten zijn reeds gelauwerd. Zelfs als ze niets meer doen blijft het geld bij hen wel binnenstromen...

Ja. Het was niet zo'n best voorbeeld. Maar het gaat eigenlijk om die guillotine.

Als je als beginnende band muziek wilt uitgeven kan je er niet aan onderuit om een cd te maken. Wil je hier in Nederland een cd laten persen dan ben je verplicht lid te worden van Stemra, anders doen de perserijen niets... Dit nog afgezien van het feit dat je als beginnende band ook graag wat van je onkosten terugziet of als het even kan je hier wat aan overhoudt.

Ik hoor het al. Die CD's daar moeten we als consument dus ook eens vanaf. Anders komen De Nieuwe Muzikanten nooit aan de bak.

Muziek uitgeven onder de CCL is leuk, maar zorg dan wel dat je zelf advocaat bent aangezien je nergens staat als mensen met je muziek, uitvoeringen of teksten gaan lopen.

CC zorgt er toch tenminste voor dat niemand met de eer gaat strijken? Als je je als eerste aanmeld met een muziekje bij CC, dan kan toch niemand daarna meer beweren dat iemand anders die muziek heeft bedacht?

Eenzelfde verhaal gaat op voor schrijvers. Realiteit geeft toch aan dat je een boek in 99% van de gevallen moet laten drukken wil je mogelijk in staat zijn om je brood te verdienen met schrijven.

Schrijvers zitten nog niet zo in de penarie. Laptops, tablets en iPods lezen nog steeds niet zo gemakkelijk als een boek of een tijdschrift. Boeken en tijdschriften zijn veel steviger dan die elektronische troep.

Dan kan de discussie worden gestart dat de betreffende band/schrijver niet goed genoeg is om geld te verdienen met zijn/haar/hun creaties. Dit is echter niet per definititie waar aangezien de bands geen airplay krijgen en geen andere middelen hebben om reclame te maken. Daarvoor heb je uitgevers, pluggers, managers etc nodig. Als je eenmaal beroemd/bekend bent dan wordt je ook uitgenodigd om lezingen te geven en komen er bij ieder optreden toch genoeg mensen.

Een beetje goeie website en weblog-tot-weblogreclame zou toch wonderen moeten doen?

Muziek vrij weggeven is leuk en veel bands hebben hier geen probleem mee want hoe vaker ze gehoord worden hoe meer fans er komen, maar er moet ook brood op de plank. Als iemand hier een oplossing voor heeft, dus vanuit het oogpunt van de bands gezien, dan graag...

Hee. Plastic-Soul heeft Mojo! Hoeveel kost een optreden op 10 december?

7. dxtr commented on 2005/11/27, 17.54 h:

De CCL kun je op verschillende manieren "invullen".

Mogen derden uw werk bewerken? Neuj

En dan krijg je zo'n licentie. Makkelijk toch?

8. choco commented on 2005/11/27, 18.46 h:

Ik heb exclusieve kaartjes gekregen voor een schrijver boeken signiture ! Life-schrijver optreden zijn het helemaal. Helaas tekent hij de boeken met een zelfoplossende inkt.. :-(

Moet ik over 3 jaar weer terug voor die handtekening hehe

9. Dave commented on 2005/11/27, 18.59 h:

En het auteursrecht heb je sowiso al. Dus een CC licentie is dus het afstaan van het het gebruikersrecht. Je verleent dus rechten. Je vergaart ze niet, want je had ze al.

Dan blijft natuurlijk wel het probleem dat je wil kunnen aantonen dat het jouw werk is. 1 manier daarvoor is het aangetekent naar jezelf te versturen. Een andere is het in te leveren bij Registratie en successie bij een van de grotere belastingkantoren. Dan krijg je ze na een tijdje gewaarmerkt terug.

Het morele probleem dat ik met de BUMA heb, is dat je AL je exploitatierechten in hun handen legt. Door middel van een contract bepaal je dat zij beslissen over je exploitatie van je hele oevre, alles wat je voor en na het ondertekenen van je contract verzint, valt onder hun gebruikersrecht. De BUMA gaat vervolgens met de bulk-gebruikers bulkcontracten aan, tegen bulk prijzen. Dus je kunt niet meer zelf beslissen of je werk gebruikt mag worden.

Interessant daarbij is dat klassiekerige muziek 8x zoveel oplevert als pop, en jingles e.d. slechts een kwart van dat van pop. heel matig vind ik dat. Als je klassieke muziek in een reclame wordt gebruikt, dan weet ik niet wat je er aan over houdt.

BUMA zegt altijd dat ze voor de artiesten opkomen, maar m,i, komen ze op voor de exploitanten, zo dat die makkelijker kunnen opereren, makkelijker een best of 2005 op de markt kunnen slingeren.

O, en Arduenn, wat een schitterend betoog, hierboven.

Overigens zijn het de muziek-partituren-uitgevers die al eens op gelijke toon de platenperserijen aanvielen, want als iedereen muziek zomaar zou kunnen horen van plaat, dan zou het drukken van notenbalkenbrei niets meer opleveren. De oplossing was dat ze ook platenuitgevers werden. Toen kwam de radio, en begon het gezeik opnieuw. Als iedereen maar naar de radio zou luisteren, dan zouden mensen geen platen meer kopen. Zodoende moeten radiostations in bulk rechten afdragen aan de uitgevers. In dat betalingsverkeer functioneert de BUMA prima. Daar is ze voor bedacht. En omdat ze maar met een overzichtelijk aantal partijen te dealen hadden, (een paar muziekuitgevers en een paar radiostations) werkte het. Eigenlijk zou je als fileshareder jezelf moeten kunnen legaliseren, zoals een lokaal radiostation dat ook kan.

10. goodie2shoes commented on 2005/11/27, 19.01 h:

nog 's, choco. En nu de zinnen nog even nalezen voor je ze plempt, want ik snap er niks van. Een schrijver die live voor je schrijft en dat 't maar tijdelijk houdbaar is?

*snapt er niet veel van*

11. Kittekat commented on 2005/11/27, 19.07 h:

(vermoedelijke vertaling) Choco gaat naar een Bijenkorf of een boekenwinkel alwaar een schrijver boeken signeert met oplosbare inkt.

12. Arduenn commented on 2005/11/27, 19.55 h:

Ik zag een paar jaar geleden dingetje live haar nieuwe boek signeren in de Bijenkorf. Ben even haar naam kwijt. Geen idee ook hoe haar boek heet. "Mijn leven" ofzo. Geef mij maar een Dreadloki of een Dijkshoorn.

13. dxtr commented on 2005/11/27, 20.11 h:

Geef mij maar die mooie metonymia's van Arduenn. Sterker nog: er gaat niets boven een Arduenn.

14. choco commented on 2005/11/27, 21.34 h:

@Goodie, [uit-leg-mode]

"Schrijf iets, zing iets, verkoop het eenmalig, of deel het gratis uit en verdien je geld op een andere manier: live-optredens, gastlezingen, ondersteuning."

- boek-signering met oplosbare inkt (als grap op idee van sommige uitgevers-boeren om DVD uit te brengen die verlopen na tijd)

- live-optredens, de parallel met boeken, dat je signering en voordracht van boeken als "een concert" kan zien, zeker sinds het lezen ondervangen wordt door scans van google boeken en voordracht met open source luister boeken. "the real thing" is dus steeds meer de schrijver in de Bijenkorf. :-)

[/uitleg-mode]

15. Arduenn commented on 2005/11/27, 21.51 h:

Maar waar blijven die digitale boeken toch? Kan niemand die even uitvinden?

16. goodie2shoes commented on 2005/11/28, 7.38 h:

@choco: ach so! Understood! dank!

17. choco commented on 2005/11/29, 14.01 h:

http://www.boingboing.net/2005/11/28/riaa_tar gets_mashups.html

ze zijn dommer dan sukkels die RIAA, zometeen mag je een liedje niet eens meer nazingen of karaoke zingen.. dit is bizar.

Ga effe dood RIAA.

18. choco commented on 2005/11/29, 14.02 h:

http://www.dutchcowboys.nl/cybercrime/5617/fr omfeed

te beginnen via de politie-staat.

19. Boramor commented on 2005/11/29, 14.06 h:

Ze doen maar.

20. name commented on 2008/9/1, 5.05 h:

Hi!,

21. name commented on 2008/9/1, 5.06 h:

Hello!,

22. name commented on 2008/9/1, 5.06 h:

Hi!,

23. name commented on 2008/9/1, 7.01 h:

Hello!,

24. name commented on 2008/9/1, 7.01 h:

Hi!,

25. name commented on 2008/9/1, 7.01 h:

Hello!,

26. Arduenn commented on 2008/9/1, 7.08 h:

Hi!

27. Kittekat commented on 2008/9/1, 7.26 h:

Best spannend dit! Ik dacht: goh, het digitale boek komt er dus echt aan. En oplosbare inkt, cool.

28. name commented on 2008/9/1, 8.50 h:

Hello!,

29. name commented on 2008/9/1, 8.50 h:

Good day!,

30. name commented on 2008/9/1, 8.50 h:

Hello!,

31. name commented on 2008/9/1, 8.50 h:

Good day!,

32. Amazone commented on 2008/9/1, 9.17 h:

hallo, henk?

33. Arduenn commented on 2008/9/1, 13.34 h:

Ni hao?

34. Arduenn commented on 2008/9/1, 13.35 h:

Now why don't those spam scripts work anymore here, you may wonder.

Add new comment:

Name:

Site: