1024. Submitted on 2005/11/27, 9.04 h by :
Revolutie
In den beginne, duizenden jaren geleden, was er revolutie nummer 1: het schrift. Mensen konden hun gedachten vastleggen voor het nageslacht. Het wiel hoefde letterlijk steeds niet weer opnieuw uitgevonden te worden. Een kenmerk van het schrift was dat vorm en inhoud vroeger onlosmakelijk met elkaar waren verbonden. Geen spijkerschrift zonder kleitabletten. Geen hirogliefen zonder zandstenen beeldhouwwerken. Geen fresco's zonder gekalkte muren. Geen Codex Sinaiticus zonder perkamenten bladzijden.
Perkament werd van dierenhuiden gemaakt
Inhoud kopieren betekende vroeger de vorm kopieren: nieuwe kleitabletten maken, nieuwe beeldhouwwerken, gekalkte muren, perkament, inkt, verf, bladgoud, leren kaften. Kopieren was een gerespecteerde bezigheid, uitgevoerd door ambachtslieden in veelal gewijde, ontzagwekkende omgeving - tempels, abdijen, scriptoria. Kopieren was een deugd.
Honderden jaren geleden kwam er revolutie nummer 2: de boekdrukkunst. Kopieren werd eenvoudiger met de introductie van de boekdrukkunst. Boeken werden goedkoper. Meer mensen werden in de gelegenheid gesteld om te lezen. Meer mensen leerden lezen, schrijven, hun eigen gedachten te vergelijken met en te ontwikkelen voortbouwend op die van anderen.
De boekdrukkunst werd in 1041 v. Chr. uitgevonden in China
Uitgeverijen deden hun intrede. Uitgeverijen waren de personen tussen de auteur en de drukker, tussen de drukker en de distributeur, en tussen de auteur, de drukker, de distributeur en de verkoper. Uitgeverijen waren regelneven. Ze zaten achter een bureau, deelden orders uit en hielden bij of deze opgevolgd werden. De muziekindustrie had in versnelde vorm dezelfde ontwikkeling doorgemaakt in de twintigste eeuw: musici, grammofoonpersen, distributeurs en muziekwinkels kwamen onder de paraplu van een uitgever.
Een boek of muziekstuk schrijven vergt talent en verbeelding. Een boek drukken of een plaat persen vergt handigheid en vernuft. Een boot of vrachtwagen vol boeken en platen vervoeren is zware arbeid. Verkopen vergt magazijnbeheer, administratie en presentatie. Maar... als je geen talent of verbeelding hebt, handigheid noch vernuft, geen zin in zware arbeid dan wordt je uitgever. Ja, jullie horen het goed: als je geen talent of verbeelding hebt, handigheid noch vernuft, geen zin in zware arbeid dan ga je achter een bureau zitten en orders uitdelen. Elke boerenlul kan dus uitgever worden. En omdat elke boerenlul uitgever kan worden moeten uitgevers zicht bedienen van een beschermingsmechanisme om de concurrentie buiten de deur te houden: kopierecht.
Uitgeverij Sony bedient zich van digitaal kopierecht.
Tientallen jaren geleden kregen we revolutie nummer 3: het internet. Wat valt er te zeggen? Het internet maakte veel drukkers, distributeurs, verkopers en uitgevers brodeloos. Zelfs auteurs waren niet veilig. Ze konden hun produkt aan een persoon verkopen en liepen daarna risico dat het verspreid werd zodat ze er verder geen cent meer voor terugzagen. Vervelend, deze revolutie. Er is was geen controle. Robbie keek hulpeloos vanuit Engeland toe toen zijn liedjes zich in China vermenigvuldigden als virussen. De consument hoefde de werken niet letter voor letter over te schrijven. Er hoefde niets gedrukt of vervoerd te worden. De consument hoefde niet van zijn luie gat om naar de winkel te lopen. Het internet was gemak met een druk op de knop.
Uitgeverijen accepteerden dit niet en kwamen met privacy-ondermijnende maatregelen en rootkits. De klant is niet langer koning. Integendeel - de internettende klant is een potentile misdadiger en moet als zodanig behandeld worden. Hiervoor zijn naast de archasche uitgevers nu ook andere bureauzittende boerenlullen in het leven geroepen, zoals de RIAA en Brein. Tijd dus voor revolutie nummer 4. Schrijf iets, zing iets, verkoop het eenmalig, of deel het gratis uit en verdien je geld op een andere manier: live-optredens, gastlezingen, ondersteuning. Veel drukkerijen, distributeurs en vooral uitgevers staan al in de rij voor de guillotine. Verzin dus iets, beste artiesten, want het is revolutie.
Alice heeft het helemaal begrepen.
1. HJ2 commented on 2005/11/27, 10.25 h:
Amen to that!
En nu krijgen ook nog die arme kindertjes met Sin terklaas een gatis CD van Brein die alle potentiele illegale bestanden op de PC van pappa -uit voorzorg- kan wissen! Een ware inquisitie..
Ik denk dat ik (mijn eigen gekochte!) muziekbibliotheek maar weer op analoge media ga zetten