4228. Submitted on 2010/8/12, 14.34 h by :
Global Darwin Award?
(Artikel in the Guardian - via reddit)
Een wereld zonder antibiotica levert weer een hoop werk op voor begrafenisondernemers, er ontstaat een overschot op de huizenmarkt, werkgelegenheid te over en meer van dat soort positieve dingen.
Soms heb ik als volstrekte leek het idee dat Moeder Natuur keer op keer vruchteloze pogingen doet om met ziektes op een natuurlijke manier het overbevolkingsprobleem op te lossen. Zo gebeurt het toch tenslotte ook in het dieren- en plantenrijk, nietwaar?
Epidemische ziektes veroorzaken via de directe weg lijkt nu kennelijk geen goede weg meer te zijn voor Moeder Natuur want steeds weet de mens weer met een remedie te komen. Nu dan maar op de indirecte manier: de antibiotica nutteloos maken door resistente bacteriën.
Of lul ik nu enorm uit mijn nek?
Wat zijn uw twee centen, Boswachter?
1. Arduenn commented on 2010/8/12, 18.48 h:
Qua nek lullen: nee hoor. Men weet al 50 jaar dat dit gebeurt. Gebruik antibioticum A en binnen een paar jaar zijn er bacteriën resistent tegen. Gebruik antibioticum B, idem. En zo gaat het door, tot zo zoetjesaan het aanbod aan nieuw ontwikkelde antibiotica stagneert. De laatste decennia gaat het nog wal vlotter: veel bacteriën bezitten 'cassettes' met resistentiegenen, hetgeen neerkomt op het volgende. Gebruik antibiotum A en binnen enkele jaren zijn ze resistent tegen A, B, C, D, E en F.
Mijn twee centen? Naast evolutie van resistentie zie ik nu ook evolutie van sneldiagnostiseerbare soorten. Hoe sneller we een bepaalde soort kunnen opsporen en identificeren, hoe sneller er een soort komt die niet gemakkelijk op te sporen en te identificeren is.