4652. Submitted on 2011/11/21, 14.57 h by :
Zonnetjes in huis
Het begon allemaal met een brandende tak, olielampjes, kaarsen, gaslampen, gloeilampen, neonbuizen, licht-emitterende diodes. Het zorgt ervoor dat we 's morgens vroeg niet van de trap af donderen op weg naar het koffiezetapparaat.
Op een researchafdeling van de amerikaanse defensie heeft men de volgende stap gezet in lichttechniek: microcavity arrays. Het begon anderhalve decennia geleden met twee studenten die in een blok siliconen een gat wilde boren om daar een plasma in te maken. Voor de lulz. En omdat een belangrijke regel in de plasmalogie luidt: Plasmastabiliteit = Druk x Diameter: hoe kleiner de diameter, hoe groter de druk daarbinnen is te realiseren.
Na vijftien jaar verkleinen kwam men tot een procedure die microcavity arrays maakt van vier millimeter dik, nauwelijks meer stroom kosten dan LEDs, de kleurindex van de zon benaderen (ook maar een plasmabol) en veel minder warmte afgeven. Een heel nieuw soort lamp. De fabricage is nog een beetje duur, maar die kosten gaan rap omlaag. Binnen afzienbare tijd zitten we allemaal met miljoenen minizonnetjes in huis.
1. Arduenn commented on 2011/11/21, 14.57 h:
En we noemen het: "Mr. Fusion"!