4675. Submitted on 2011/12/6, 16.14 h by :
Sereen
Sst. Kop dicht en kijken.
Sst. Kop dicht en kijken.
Volgens mij zit er wat zand in de lagers van Jupiter, hij draait zo schokkerig rond.
In deze tijd van het jaar is Jupiter trouwens erg goed te zien. Het is 's avonds de helderste "ster" in het zuidoosten. Wat heet: bij lichte mist en nieuwe maan is Jupiter regelmatig het enige wat er te zien is in de lucht.
Met een kindertelescoop of een goede verrekijker kun je bij helder weer zelfs de 4 grootste manen van Jupiter zien. Erg indrukwekkend.
Morgen ga ik Jupiler zien.
Krijg je rode vlekken van.
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment -16074411
bijna bijna bijna...
Zie ook: Related Stories
* 'Moment of truth' approaching in Higgs boson hunt
* Higgs could be found by Christmas
* US lab also sees 'hints' of Higgs
ja hoor daarvoor is wel geld beschikbaar terwijl de nederlandse regering nog 18 miljard wil bezuinigen en mensen naar de voedselbank moeten en zo wat hebben wij aan zo een boezemdeeltje dat kunnen we toch niet eten en dergelijke laat ze dat geld voor onzinnige onderzoeken steken in het gezond maken van de europese unie en dit en dat
Zucht.. jammer dat we tot augustus volgend jaar moeten wachten voordat we weten of Jupiter nu ook zo'n bos heeft als de aarde..
http://www.youtube.com/watch?v=NhqQfMexsE0&fe ature=related#t=4m24s
Die kristalbostheorie is inderdaad bijzonder interessant. Dat kende ik nog niet. Ik zou kunnen denken dat met de immense druk in Jupiter's atmosfeer er iets dergelijks in de kern zou kunnen zijn, maar het blijft een gasplaneet.
Hoe kom je bij Augustus volgend jaar? Juno, de eerstvolgende sonde die Jupiter gaat verkennen, komt daar pas aan in 2016 dus dat duurt nog even. Volgend jaar Augustus landt Curiosity op Mars, da's een planeetje verder terug. Ook interessant, natuurlijk.
Wat betreft eventuele kristalbossen op de kern van Jupiter: Alleen Juno's MWR is in staat diep in de atmosfeer door te dringen maar of het zo diep kan, weet ik eigenlijk niet.
Een half jaar geleden heb ik me behoorlijk in Juno verdiept toen ik met een schaalmodel ervan bezig was. Het is een interessante sonde, voornamelijk omdat het ding in een ongelooflijke bak straling zijn werk moet doen. Daarnaast omdat het de eerste deep space sonde is met zonnepanelen in plaats van een radio-isotopen thermo-electrische generator (die Curiosity dan wel weer heeft - en dat voor een rover..)
Ik ben echt heel benieuwd naar de informatie die terugkomt, Voyager en vooral Galileo hebben wel voorwerk gedaan maar wat Juno zal doen is een flinke stap verder.
PS. qua Jupiter en "Sstt, sereen" : Hier is de bijhorende soundtrack (10 minuuts).
OLO@ boezemdeeltje
http://www.youtube.com/watch?v=QO27Wjl8e9c&fe ature=related
maar of het zo diep kan, weet ik eigenlijk niet. - blijkbaar wel
Hmm. Metallic liquid hydrogen. Dat klinkt spannend maar dan kunnen we die kristalbossen wel op onze buik fluiten.
Sipje en Sopje en de kristallen bossen, door Jeroen Stinkkaas
Jeroen Stinkkaas? Dat was toch de schrijver van "Een nieuw begin voor Professor Grndorff en zijn natuurclubje"?
"Sipje en Sopje en de kristallen bossen" is geschreven door Margje Steunzool, dat weet ieder kind.
U schertst zeker? "Een nieuw begin voor Professor Grndorff en zijn natuurclubje" is een tractaat van doctorandus Wandert Jacobus Dekkers, welke deze in enigzins beschonken toestand, op een regenachtige zomernamiddag uit de mouw schudde.
1. Paul commented on 2011/12/6, 18.57 h:
Uhuh...