5366. Submitted on 2014/12/17, 7.28 h by :
Gefeliciteerd Hank!
Eindelijk een ouwe man!!
Eindelijk een ouwe man!!
Zeg hee, de duvel is oud, Hank is alleen nog wijzer geworden. Gefeliciteerd!
En ook nog wat ouderwetse ambachtelijke door de trekschuit gebrachte felicitaties van buiten de ring van mij.
Dank jullie wel allemaal!
feli Hank
Proficiat, Hanq! Dat u nog veel zwezeriken zult nuttigen in de oei-oeimachine die het leven nu eenmaal is.
Zwezeriken, die heb ik nou nog nooit gegeten. Is dat lekker, zo'n orgaan dat alleen maar witte bloedlichaampjes maakt en bij de mens na de eerste levensjaren verschrompelt tot er helemaal niets meer van over is?
Ja Arduenn dat is lekker, maar, mits, echter, het moet wel door een goede kok klaargemaakt zijn, anders is het vies jakkie bah.
Vooral in een duur Frans restaurant is het heel goed weg te krijgen.
Gefeliciteerd, en dat we nog maar veel nerd-gesprekken kunnen hebben
Dat ben ik zeker wel van plan Dave. Onze conversatie laatst smaakt naar meer. Voor diegenen die meelezen: ik geef tegenwoordig les. Een van de vakken die ik geef gaat over grafisch vormgeven. Daarin leg ik uit dat je een ratio kunt gebruiken om een hiërarchie aan te geven (voor headings bijvoorbeeld). Er is een aantal ratio's erg geliefd bij bepaalde vormgevers. Dat zijn ratio's die wel vaker voorkomen, ratio's waar een bepaalde meetkundige logica achter zit. Veel van deze ratio's worden ook gebruikt in de muziek. Het zijn de afstanden tussen de verschillende noten. Ik vroeg me af of Dave hier iets zinnigs over te vertellen had. En ja hoor, dat had hij. Daar gingen onze nerd-gesprekken van laatst over.
Dat is een heel interessante en mooie discussie. Veel van die 'ratio's' hebben ook zeer zeker een gevoelsmatig karakter, vind ik. Hoe is anders de Gulden Snede ontstaan? Dat is niet alleen een conclusie die je trekt uit puur mathematische overwegingen. Ook mathematica heeft een esthetische kant. Dat was voor mij een bijzonder iets om te ontdekken. Het mooist is als die mathematische ratio helemaal versmelt met de kunstzinnige kant. Dan krijg je dingen als 'Das Wohltemperierte Klavier' van Bach. Dat vind ik niet alleen erg volmaakt in zijn muzikale vorm maar ook mijn beperkt wis- en meetkundig gedeelte van mijn brein wordt hierdoor aangenaam verblijd. Omdat het in elk opzicht zo zuiver is.
Nu ja, die gulden snede vinden we mooi omdat we hem veel zien in de natuur. Mensen, bomen, slakken, romanesco, allemaal mooi, en allemaal gebruiken ze die gulden snede. Maar het is niet alleen een natuurlijke ratio (als in blubber en drek), het is juist een hele logische: als alles zich de hele tijd verdubbelt, en niks gaat er dood, dan heb je die ratio vanzelf. Dat is super meetkundig, als je het mij vraagt.
1. Choco commented on 2014/12/17, 9.59 h:
Felis