6470. Submitted on 2019/4/11, 7.37 h by :
De eerste twee fotograpieën van twee zwarte gaten
Alle MSM rapporteerden gisteren over het wazige plaatje van het zwarte gat in M87.
Alleen Veritasium nam ook een plaatje (de niet-definitieve versie) van SgrA* mee. Daarom, exclusief in het Zwarte Bos, voor de tweede keer in de geschiedenis, een plaatje van het tweede zwarte gat.
Sagittarius A*, afstand: 25,000 lichtjaar, status: niet veel invallend materiaal, massa: miljoenen malen die van de zon
M87, afstand: 55,000,000 lichtjaar, status: veel invallend materiaal, massa: miljarden malen die van de zon
De plaatjes zijn op schaal. De waarnemingshorizon van Sgr A* heeft ongeveer het diameter van de baan van Mercurius. Die van het zwarte gat in M87 heeft een diameter zo groot als ons zonnestelsel, omdat dat diameter een lineair verband heeft met de massa -- rSchwarzschild1 : m1, in plaats van robject1 : m3. Oftewel: een object dat duizend keer zo zwaar is ziet er tien keer zo groot uit. Een zwart gat dat duizend keer zo zwaar is, ziet er duizend keer zo groot uit. (Rare jongen, die gekromde ruimte.)
Ook over die schaal het zwarte gat van M87 heeft een schijnbare grootte van 50 microboogseconden. Ter vergelijking, de maan (en je duim bij uitgestrekte arm) heeft een grootte van 31 boogminuten.
1. Wrlrd commented on 2019/4/11, 10.46 h:
De schaal van het alles blijft fascinerend. Maar blij om ook plaatje van SgrA te zien, dat is toch een beetje ons eigen zwarte gat.