6886. Submitted on 2020/4/19, 9.48 h by :
Mensen snappen getallen niet
Sociale isolatie doet dingen met mensen. Met elke week die voorbijgaat in sociale isolate teert het denkvermogen verder in. Het vermogen tot begrijpen van getallen wordt als eerste aangetast, met als resultaat dat schoonouders plannen beginnen te maken om op 28 april vrienden te bezoeken en dat schoolhoofden suggereren dat 'we' er rekening mee moeten houden dat de scholen op 1 mei wel eens open zouden kunnen gaan.
Niet van het een of het ander hoor, maar daar staat dus actieve casussen in Nederland.
Een weldenkend mens zou toch moeten begrijpen dat zevenentwintigduizendzevenhonderdenachtendertig groter is dan zestienhonderdzestig, ruim zestien keer zo groot. En dat de noodzaak om juist nú hardstikke thuis te blijven minstens zestien maal zo urgent is als toen die sociale isolatiemaatregel begon, simpelweg omdat de kans nu minstens zestien keer zo groot is dat we dat virus oplopen omdat zestien maal zoveel mensen om ons heen het bij zich kunnen dragen?
Of ben ik nou gek? Ik hoor het graag van u als ik ernaast zit.
[Update] Natuurlijk is dat getal 16 wat simplistisch. Sinds de lockdown is het aantal ongediagnostiseerde gevallen in onze omgeving gedaald. Voor de lockdown was het reproductiegetal 2,38 (volgens de WHO). Dat betekent dat er naast die 1660 bekende gevallen die in quarantaine zaten ongeveer 4000 gevallen rondliepen die nog niet van zichzelf wisten dat ze het hadden. Sinds de maatregelen is de toename constant geworden (exponentiële toename is lineaire toename geworden, vandaar die rechte lijn in de grafiek; reproductiegetal = ongeveer 1) en nu lopen er dus ongeveer 28.000 dragers rond in het wild. Met andere woorden, het risico nú in vergelijking met 17 maart is slechts met een factor 28.000/4000 = 7 toegenomen. Dus, sorry en correctie, luitjes, het is slechts 7 keer zo gevaarlijk buiten als aan het begin van de lockdown, en niet 16 keer zo gevaarlijk.
1. Dave commented on 2020/4/19, 10.44 h:
3600 doden (minimaal) op de 18e. gemiddeld 23 dagen tussen infectie en de dood. Als we uitgaan van de sterftekans van 0,35% (dat is 0,7% van de mensen die positief testen op het virus, maar we weten dat ook dat 50% false negatives geeft). Dus op 26 maart hadden we 3600/0,0035 besmettingen. Dat is een miljoen. Als ik naar de kaart kijk, dan is dat heel Brabant, een groot deel van Limburg, en bijna geen Friezen. (Het is een katholiek virus).
Alleen... ik weet niet wat de consequentie is. Betekent dit dat je het waarschijnlijk gehad hebt, ook al was je niet ziek? Betekent het gehad hebben dat je nu veilig over straat kunt, of juist extra moet oppassen omdat je bij een herinfectie juist extra ziek kunt worden?
Toen iedereen op 13 maart ging hamsteren was er een minder gevaarlijke situatie dan als mensen nu een stop de lockdown protest gaan doen. En daar wordt door de fake news kanalen heel stevig op aangedrongen.