The Black Forest

7071. Submitted on 2020/10/31, 12.27 h by Arduenn:

Dingen waar ik wel eens van wakker lig

Soms vraag ik mij wel eens af hoe Facebook eruit zou zien over een miljoen jaar.

[image]

Verder weer een zalige Trumpoween gewenst aan allen

There are 15 comments to this post (the latest by Arduenn on 2020/11/2, 13.21 h).

1. Jasper commented on 2020/11/1, 9.28 h:

Als het goed is dan bestaat de mensheid over een jaar of duizend al niet meer. Zoals het nu gaat hoop ik dat van harte.

2. Dave commented on 2020/11/1, 9.45 h:

Helaas slaat deze pandemie wat dat betreft geen deuk in de aantallen mensen die er zijn; en paar miljoen op een paar miljard...

3. Jasper commented on 2020/11/1, 10.33 h:

Nee dat is zo, maar ik zeg ook niet dat deze ene pandemie de ondergang van de mensheid zal zijn. De mens is zo zelfdestructief dat die ondergang er vrijwel zeker moet gaan komen. Er moet iets extreem fundamenteels veranderen in het karakter van de mens om er voor te zorgen dat we als soort kunnen blijven bestaan. Ik denk dat dat nooit zal gebeuren zolang het gewoon doorgaat zoals nu het geval is.

Ik hoef niet per sé dood en ik gun het ook niemand te sterven in deze of een komende pandemie maar ik vind de mens gewoon een mislukt experiment dat maar gauw moet verdwijnen. Ik ben wat dat aangaat een ware misantroop dus.

4. Arduenn commented on 2020/11/1, 12.48 h:

Ikzelf dacht meer dat Facebook in het jaar 1.002.020 slechts een flintertje in het collectieve geheugen zou zijn, dat in een oogwenk in zijn geheel gereconstrueerd kan worden om tijdelijk onderdeel van het kosmische bewustzijn uit te maken. Om daarna weer gearchiveerd te worden in de annalen van de eeuwigheid, als curiositeit, een klein stapje in de evolutie van het intermultiversele raamwerk dat onze nakomelingen zullen bouwen om ons nader te brengen tot de Great Attractor die ons zal verhoeden van de Heat Death.

Ja, er waren te veel cupcakjes met kunstmatige kleurstoffen over.

5. Jasper commented on 2020/11/1, 13.45 h:

Wellicht dat over een miljoen jaar een uit ons geëvolueerde humanoïdesoort in hun Dyson Sphere geamuseerd terugkijkt naar de gloeidende sintel die ooit de aarde was, met alle radio en digitale signalen die we allemaal hebben uitgezonden in hun wayback machine en zich verbaast over ons zoals wij ons hebben verbaasd over de Australopithecus of Homo Habilis.

maar dat lijkt me sterk, om eerlijk te zijn.

6. Hank commented on 2020/11/1, 14.17 h:

De mens is vooral heel goed in andere diersoorten laten uitsterven. En daarnaast ook heel goed in heengaan en zich vermenigvuldigen. Ik zou de mens dus eerder het tegenovergestelde van zelfdestructief noemen.

De mens is ook buitengewoon flexibel. Temperatuurverschillen van tientallen graden C? Geen probleem. Mensen leven rond de evenaar en rond de polen. Ik heb wel eens gehoord dat vrouwen onder de dictatuur van Pol Pot onvruchtbaar werden. Dus het moet wel heel erbarmelijk worden voordat de mens het echt niet meer doet. En dus verwacht ik niet dat de mens binnen 1000 jaar uitsterft.

7. Arduenn commented on 2020/11/1, 15.49 h:

We moeten wel hopen dat er in de tussentijd niet een kerncentraletje of drie vier niet gaan ontploffen, omdat anders de hele aardkloot ineens onbewoonbaar wordt voor onze anders zo flexibele soort.

Als ik die televisieserie moet geloven had het halve Euraziatische continent voor millenialang onbewoonbaar kunnen raken als het Centrale Committee van de Soviet-Unie o.l.v. Michael Gorbachov niet zo daadkrachtig had opgetreden en die mijnwerkers, militairen en kerncentraletechneuten niet met gevaar voor eigen leven de boel hadden gekoeld, dichtgemaakt en opgeruimd.

8. Jasper commented on 2020/11/1, 16.10 h:

@ Hank; ik bedoelde zelfdestructief ook meer in de zin van het onleefbaar maken van de eigen habitat. Door het ontbossen en laten uitsterven van dieren zorgt de mens voor een steeds minder goed leefbare aarde. En dientengevolge ook voor uiteindelijk zijn eigen uitsterven.

Vergelijk de cartoon van de man die op de boomtak zit die hij aan het afzagen is.

9. Hank commented on 2020/11/2, 6.25 h:

Nu ja, wellicht hebben jullie gelijk. De mens woekert. En je kan blijven woekeren todat er niks meer te woekeren valt. Tot nu toe ging dat prima. Er waren nog genoeg stukjes wereld over om te bedekken met mens. Maar inmiddels zijn de opties om verder te groeien natuurlijk wel op aan het raken.

Je ziet dat hyperkapitalisten, zoals die gasten van Tesla en Amazon, het daarom buiten de aarde gaan zoeken: ze hebben meer mensen nodig om hun winsten te laten groeien, en dus willen ze meer werelden om te overwoekeren.

Maar tegelijkertijd zie ik ook steeds meer creatievere en alternatieve visies op hoe mensen zouden kunnen leven. Er zijn inmiddels meer en meer bedrijven en organisaties die niet zozeer op winst gericht zijn, maar zich richten op een plek en een reden in de samenleving. En er wordt gezocht naar manieren om de aarde af te laten koelen, bijvoorbeeld.

Het einde van de wereld is natuurlijk al heel vaak voorspeld. Het is vooral hier in de christelijke wereld met z’n bizarre death fetish een hobby. En telkens bleek het niet te kloppen. Misschien komt dat wel omdat er naast de destructieve woekeraars, ook creatieve vriendelijkere mensen bestaan.

10. Arduenn commented on 2020/11/2, 6.44 h:

"Misschien komt dat wel omdat er naast de destructieve woekeraars, ook creatieve vriendelijkere mensen bestaan."

Dat deed me denken aan dat boek 'Makers and Takers', van Peter Schweizer, met de subtitel…

'Why conservatives work harder, feel happier, have closer families, take fewer drugs, give more generously, value honesty more, are less materialistic and envious, whine less … and even hug their children more than liberals.'

11. Jasper commented on 2020/11/2, 7.02 h:

@ Hank, Mooie term. Woekeren. Ja, het grootste gedeelte van de mensheid interesseert zich helaas nog steeds niet voor wat zijn gewoeker de planeet aandoet en wat dat betekent voor het nageslacht. Alleen bezig met de eigen portemonnee en de eigen jacht naar geluk.

Die hele kleine groep mensen die er anders over denkt, die nadenken over hun acties en welke gevolgen die kunnen hebben voor het milieu, de toekomst en het voortbestaan van niet alleen de mens als soort maar ook de flora en fauna om hen heen, is helaas maar een druppel op een gloeiende plaat. Ik wil mijzelf er ook graag bij rekenen maar ik realiseer me keer op keer ook weer dat wat deze groep doet weinig zoden aan de dijk zet. Dat weerhoudt mij er gelukkig niet van met deze levensvisie door te gaan en het leven daardoor voor mijzelf draaglijker te maken, levend in de wetenschap dat ik in elk geval geen (tot minder) bijdrage lever aan de teloorgang van deze planeet.

12. Dave commented on 2020/11/2, 7.59 h:

De mensen die bereid zijn om wat tegen global warming te doen, hebben vaak niet de positie daartoe, of hun uitstoot is sowieso al laag.

De mensen die er niets aan willen doen hebben het overzicht niet, of maken het overzicht voor anderen troebel.

Wat dacht je van deze analogie: Gistcellen in een wijnvat, die suikers omzetten in alcohol. Ze nemen exponentieel in aantal toe. Boven een bepaald percentage echter, werkt de alcohol ook voor hen desinfecterend, en leggen ze massaal het loodje. Desondanks ontstaat er geen evenwicht. het percentage alcohol neemt toe totdat alle gist dood is. Ook de gistcellen die er wat beter tegen konden dan anderen.

sommigen cellen weten dat, maar de rest vind dat ze niet zo moeten zeiken, want alcohol maken is immer de traditie waarin ze zijn opgegroeid; een levensbehoefte eigenlijk.

13. Dave commented on 2020/11/2, 8.30 h:

Bravo, Reutersfotograaf.

14. Hank commented on 2020/11/2, 12.48 h:

Damn, die vergelijking is wel mooi/gruwelijk, Dave. Zijn er meer overeenkomsten met gistcellen? Of zijn er misschien toch nog genoeg verschillen om hoopvol te blijven?

15. Arduenn commented on 2020/11/2, 13.21 h:

Een fles wijn is gelukkig kleiner dan een aardse planeet. Onze planeet heeft wat meer roofbouwcapaciteit en als we het slimmer spelen dan een stelletje gistcellen, hebben we nog een paar honderdmiljoen jaar de tijd om de ruimte te koloniseren, andere habitats te bouwen, buitenaardse bronnen aan te boren.

Maar voor die tijd zijn we al geëvolueerd tot iets energiezuinigers, met minder behoefte aan schaarse grondstoffen. Ik vermoed dat we onszelf gaan uploaden, zodat we ons leven verder in silico zullen leiden.

Add new comment:

Name:

Site: