7393. Submitted on 2021/12/20, 20.30 h by :
Vraagje voor de Boswachter
Zeg eens, is het misschien zo, dat voor zo'n virus als Covid-19, ondanks dat het een 'dood ding' is zonder misschien zelfs instinctief gedrag, dat het voortbestaan belangrijker is dan hoe stervensziek ze hun host maken?
Dat daar misschien dan ook uit voort kan komen dat Covid versie Omikron of misschien dan wel Pi of Rho of Sigma niet meer dan een verkoudheid teweeg zal brengen bij de gastheer? Omdat dat het overleven/vermenigvuldigen van het virus kan betekenen? Of denk ik nu al teveel in termen van levende organismen en moet ik verder mijn mond houden en gewoon in een hoekje gaan zitten?
1. Arduenn commented on 2021/12/20, 22.24 h:
Als een virus zich sneller kan verspreiden en vermenigvuldigen en ook nog eens minder ziekmakend is, dan zal het de oude variant verdringen. Echter, als het virus zich sneller kan verspreiden en vermenigvuldigen en het bovendien méér ziekmakend is, dan helaas ook. Die dingen hoeven niet per sé gecorreleerd te zijn. Het gaat er niet om of het gastorganisme zieker of doder wordt of minder, het gaat erom of een nieuwe variant de oude kan verdringen puur door snelheid en efficiëntie, zolang er maar genoeg gastorganismen zijn.
Wat we bij influenzavirussen zien is dat een nieuwe pandemische stam initieel ziekmakender is, maar na verloop van tijd minder ziekmakend.
Bij virussen als Ebola en Marburg worden de mensen zo ziek dat de verspreiding self-limiting is. Het grijpt zó hard om zich heen dat de schrik er zo hard in zit dat mensen rigoreuzere maatregelen treffen om het in te inperken.
Daarom is SARS-CoV-2 zo ellendig: de gevolgen ervan zijn voor velen niet tastbaar genoeg. Het bloed spuit niet hard genoeg uit alle lichaamsopeningen, a.h.w. Pas bij een stukje horror worden mensen pas echt wakker, niet als opa en oma naar het ziekenhuis moeten.
Er gaan wat geruchten dat de omicron-variant minder ziekmakend is. Ik zou daar niet teveel van verwachten.
ten eerste zijn resultaten uit het verleden (zoals bij griep) geen garantie voor de toekomst. Ikzelf vermoed dat het misschien wat minder ziekmakend is dan de vorige varianten, maar nog steeds strontvervelend genoeg om voor ellende in de gezondheidszorg te zorgen. Dus niet dramatisch minder ziekmakend. Geen reden vooralsnog om alvast coronaparties te gaan organiseren. Eerst de kat uit de boom kijken, qua professionele risk assesment in zo'n laboratorium.
In het gunstigste geval wordt het zo'n verkoudheidsvirus die de jeugd na ons al vroeg (op scholen, sportclubs en andere poelen des verderfs) oploopt en er tijdens genoemde jeugd regelmatig aan blootgesteld wordt voor verdere levenslange immuniteit.
In het ergste geval krijgen we nog een decennium of wat last van steeds maar weer nieuwe varianten en daarbijbehorende lockdowns.