Ik vind de minutenwijzer in deze klok heel grappig. Als ie het hele en het halve uur aanwijst, dat klopt het. Maar als ie kwart over aanwijst dan is het eigenlijk kwart voor, en als ie kwart voor aanwijst dan is het, inderdaad, kwart over.
Dat van die minutenwijzer volg ik niet helemaal. Hoeveel minuten gaan er voor die wijzer in één rondje?
Er gaan, natuurlijk, 180 minuten in een rondje.
Waarom gaat de kleine wijzer drie keer zo traag als de grote slechts twee keer zo traag gaat?
Het kost de kleine wijzer drie uur om van streepje naar streepje te gaan. Dan leek het me logisch dat het ook drie uur duurt voor de lange wijzer om een rondje te draaien.
briljant.
Ik heb vandaag een hoop klokken voor je gefotografeerd. Ondermeer een kerk waar het jaartal op staat in de zelfde rood-goude kleurstelling, net boven de klok. Er staat "1614" en ik heb hem op die tijd gefotografeerd, zodat de wijzers er bij kloppen. Twee keer per dag is het de oudste digitale klok. De anderen stonden vooral in een tweedehands spullenwinkeltje.
Oh, cool, ze hebben de Dave-klok in het echt. Die zwartwitte overgang zou met de seizoenen op en neer moeten bewegen, maar ik kan niet alles hebben.
Die zwartwitte overgang is nog best lastig. Seizoenen zijn afhankelijk van lokatie. En het is geen streep maar een verloop, zelfs op de evenaar.
Het lijkt me een mooi gezicht, zo'n verschuivende gradient achter de klok.
je kunt al tijdstippen naar een hoek vertalen. Dus als je de lokale schemertijden kunt opvragen, kun je wazige wijzers maken.
Dan wordt de digitale versie echt veel beter dan de akoestische.
Ze moesten eens een klok uitvinden die gewoon stilstond, waar niet de tijd beweegt, maar de tijdzone, of beter gezegd de plek waar de zon op dat moment op zijn/haar hoogst staat. Met deze kaart uitgerekt en omgebogen in een cirkel als wijzerplaat.
Ik heb al eens zo'n "klok" gemaakt. Alleen geeft ie dan niet het hoogste punt aan, maar een plek waar het 13:37 is/was. Je kan hem eventueel ook op Mastodon volgen, dan verschijnt er telkens als het ergens 13:37 is een berichtje in je tijdslijn.
Ideetje voor roterende wijzerplaat, waarbij de urenwijzer stilstaat:
(Nog verotte lastig, dat ombuigen zonder wiskunde.)
Geen onaardig idee. Ik heb wel eens motortjes gezien die op 220v 50Hz lopen, met 24 uur omlooptijd.
Van de ali-dave klok is het irritant dat de urenwijzer langs de minuten schaal loopt, en vv.
Ik vind die ali-versie sowieso overdreven ingewikkeld.
Secondes, zelfs!
Qua 3D versie zou een wijzerplaat a la Arduen met een haaks overeind staande wijzer, waar een lampje omheen draait als een zonnewijzer die het ook snachts doet. Het lampje beschijnt dan de helft van de plaat, met gradient op de randen, en werpt een schaduw daar waar het midderdag is.
The most accurate ff-ing clock in the universe:
Nu*
* Met een stukje Heisenberg z'n onzekerheidsprincipe erin meegebakken, qua ΔE·Δt = h; Hoe minder goed we de energie weten van een systeem, hoe nauwkeuriger we weten op welk tijdstip die energietoestand zich verkeert, met als minimale tijdsinterval, de Planck-tijd. Dus, van de meest naukeurige klok in het universum weten we niet waar die is, hoe groot of hoe zwaar, hoe snel die beweegt in relatie tot andere dingen, etc. Helemaal niks. Alleen maar dat 'ie er nu is en nu aangeeft als tijd.
Ik had vanochtend ook nog zo'n ongeveer-klok als idee in mijn hoofd: door een wijzerplaat twee en een halve minuut te draaien krijg je evenveel ruimte aan weerszijden van bijvoorbeeld de 12, 3, 6 en 9. Dan is het ook iets meer schatten.
Dat is best een geinig idee, eigenlijk. En moet alleen de wijzerplaat tweeëneenhalve minuut gedraaid worden? Of gewoon de hele klok? En moeten de cijfers er niet bij blijven staan? Of juist wel? En moet ie dan plus of min tweeëneenhalve minuut gedraaid worden?
Inderdaad, meteen heel erg ongeveer!
Een rotgeintje wat uit te halen met mensen: Hun klok 5 minuten verdraaien. Verrassend verwarrend om correct af te lezen.
"Oh, is het al zo laat!?"
Je zou een gewone klok kunnen maken en die een random aantal graden verdraaien. En uren en minuten zouden onafhankelijk kunnen roteren.
Ook een leuk en verwarrend rotgeintje is om een klok gewoon te laten lopen als elke andere normale klok, maar de cijfers per seconde willekeurig van plek op de wijzerplaat te laten verspringen.
Als je gewoon de wijzers volgt dan heb je de juiste tijd maar je kan ernstig worden verward door de verspringende cijfers.
Dat doet me denken aan een idee voor een spelletje, Memory, maar dan voor trolletjes, waarbij de kaartjes af en toe ineens per ongelukexpres veranderen. Heb ik nooit ten uitvoering gebracht, want met dergelijke geintjes gaan de klanten toch argwaan krijgen over de integriteit van de andere koopwaar.
Hangt er een beetje van af hoe je het verkoopt; via wie. Misschien kun je op de achterkant van de kaarten het logo van gaslicht.com laten zetten, qua sponsor. En als slogan: “met dit stel kaarten wint u memory altijd van uw vrienden en familie!”
@vasilis: bij volle maan doet de maan wat je van hem/haar wil. Opkomen en ondergaan tegenover de zon.
Op jaarbasis spelen ze wel een consistente afwisseling: als de zon een lage baan beschrijft, beschrijft de maan een hoge baan.
En dat is dan weer best vervelend voor astronomen, want juist wanneer het het langst donker is staat die bleke ploert het hoogst aan de hemel zonlicht te weerkaatsen.
Met boel veel infrarood. In zonlicht zijn mijn sluitertijden voor kleur en infrarood hetzelfde, in maanlicht zijn ze voor infrarood een kwart.
Als het een dezer nachten helder genoeg is, ga ik een zonnewijzer in maanlicht fotograferen, voor Vasilis klokken.
Ik was vorige week op bezoek bij twee van mijn oud docenten. Ze hadden een prachtige kunstklok aan de muur hangen (de klok rechtsonder geeft de juiste tijd aan.) Maar het gaat overduidelijk niet echt om de veranderende tijd bij deze klok, maar om de veranderende patronen die de wijzers maken.
Je snapt, deze klok moest nagemaakt worden en op het web geplempt worden. Een waarschuwing voor tere zieltjes: op sommige tijdstippen kan hij er uitzien als een FvD logo.
1. Arduenn commented on 2023/2/27, 16.12 h:
Da's handig voor als je in een grot zit en geen daglicht ziet. Dan weet je tenminste of het 8 uur 's morgens of 8 uur 's avonds is.
De Rolex Explorer II (pardon, *kof kof kof*) heeft een tweede wijzer, naast de 12-uurs een 24-uurs met een 24-uurs schaal op de buitenste ring.