The Black Forest

7786. Submitted on 2023/8/20, 11.39 h by Arduenn:

Special Spacemoon Operation

[image]

De Russische superieure ruimtetechnologie onder toeziend oog van visionair en vader des moederlands, Vladimir Vladimirowitsj Poeting, reikt vandaag ongekende hoogten met het planten van de Russische vlag op de geografische zuidpool van de maan. Wat zeg ik? Een vlag? Een compleet ruimtevaartuig werd in de maanaarde gepoot. Mag ik van jullie driewerf 'hurra' horen? Spassiba.

https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/russias-moon-mission-falters-after-problem-entering-pre-landing-orbit-2023-08-20/

In ander nieuws: door een noodlottige speling van het klimaat deed een stevige rukwind veertien afvallige Russische raketgeleerden van twijfelachtig allooi uit een raam vallen.

There are 5 comments to this post (the latest by Jasper on 2023/8/23, 10.45 h).

1. Dave commented on 2023/8/20, 17.34 h:

Die Oekrainse drones kunnen wel echt hoog, hè? Niks Russisch is nog veilig.

2. Jasper commented on 2023/8/20, 21.41 h:

Ik ben zoals jullie weten ruimtevaart-enthousiasteling. maar zelfs ik zeg nu: "Goh. Da's nou sneu. Slash Es."

alles wat Russisch is mag van mij gewoon doorgaan met crashen. Vooral auto's met Poetin er in.

3. wrlrd commented on 2023/8/22, 13.53 h:

Het blijft nog steeds bijzonder dat ze in 1969 en de jaren daarna succesvol op de maan zijn geland. Het filmpje van Armstrong improviserend met zijn joystick nipt kunnen landen is fascinerend. Waarom is het tegenwoordig zo moeilijk?

4. Arduenn commented on 2023/8/22, 17.38 h:

Ik denk dat Rusland vooral erg last van corrupt heeft, in alle hogere echelons van de samenleving.

5. Jasper commented on 2023/8/23, 10.45 h:

Dat, maar dat gaat niet op voor bijvoorbeeld India en ook niet zo voor China. En omdat het moeilijk is om op aarde een herstartende raketmotor in een vacuüm omgeving te testen.

Ook in de sixties hadden de ruimtevarende landen hun fair share aan mislukkingen, overigens.

Maar qua nu: Die oude motoren uit de late sixties zijn allemaal museumstukken en er zijn dus nieuwe, betere en op andere brandstoffen draaiende motoren ontwikkeld. Dar zijn altijd kinderziektes mee.

Verder is er het probleem dat die landingen gedaan worden door boordcomputers. (live vanaf aarde besturen is lastig wegens de delay in het signaal) Er zijn altijd onvoorziene omstandigheden die niet zijn ingecalculeerd in die boordcomputers. Zo is Chandrayaan 2 gecrasht omdat de boordradar tijdens het landen verrast door een krater die de dieptepeiling van de systemen in de war bracht.

Een mens aan boord doet wat dat betreft wonderen.

Over de SovjetRussische ruimtevaartproblemen: Ik vermoed dat het een combinatie is van corruptie, slechte leiding, en veel te weinig subsidie voor vernieuwing. Ondanks dat de Soyuzraket een betrouwbaar ding is, is het oer-ontwerp ervan inmiddels 70 jaar geleden getekend door Sergei Pavlovitch Korolyov. In de laatste 25 jaar is er een aantal keer een voorstel gedaan voor een nieuw ruimteschip ter vervanging voor de 56 jaar oude Soyuz. Geldgebrek leidde ertoe dat dit nooit is gebeurd. Ook Nauka, het laatste deel van het ISS, heeft een vertraging van ongeveer 20 jaar gekend voor het uiteindelijk vastkoppelde aan het ruimtestation.

Mijn vermoeden is dat we van de Soviet Russen voorlopig weinig hoeven te verwachten gezien de koers van de Roebel, de teloorgang van hun mankracht, en hoe het land in het algemeen langzaam naar de barrebiesjes wordt geholpen door een megalomane kluns zonder realiteitszin met zijn hoofd in zijn eigen reet.

Tip voor fijne maar begrijpelijke tech-talk over ruimtevaart: Scott Manley.

Add new comment:

Name:

Site: