The Black Forest

658. Submitted on 2005/7/15, 18.52 h by Arduenn:

Economische groei

In Europa is de nederlandse economische groei het laagst. "Oooh, wat rrug!!!", hoor ik jullie roepen. Maar weten jullie eigenlijk wel wat wat economische groei is en wat de gevolgen van economische groei zijn?

Economische groei wordt uitgedrukt in jaarlijkse procentuele vermeerdering van inkomsten. Oplettende lezertjes zien meteen dat het hier om exponentile groei gaat volgens de formule

Jt = J0 e Gt

waarbij Jt het inkomen is op tijdstip t, J0 het begin-inkomen, e de natuurlijke exponent, G de groei en t het tijdstip.

Een econoom streeft dus simpelweg naar exponentile groei en zal van alles bedenken om dit te bewerkstelligen en te handhaven. Sommige economen verdienen hier zelfs hun brood mee en hebben hier een dagtaak aan. En dat is toch wel vreemd, want iedere boerenlul kan z opsommen wat er nodig is om exponentile groei te handhaven: (i) een oneindige hoeveelheid produkten om te verkopen en (ii) een oneindige hoeveelheid consumenten.

Echter, er is geen oneindige hoeveelheid produkten om te verkopen en zijn niet oneindig veel consumenten. In het echte leven is er een limiet voor alles. Het waarneembare heelal bestaat uit maximaal 31053 kg materie. Met enig technisch vernuft zou al die materie in produkten en consumenten omgezet kunnen worden, maar na een tijdje zou de koek op zijn. Als je ook maar een beetje boerenverstand hebt voel je op je klompen aan dat exponentile groei op papier een leuke formule lijkt, maar in praktijk bullshit is.

Toch doen economen, zowel in de bedrijfswereld als in de politiek, ontzettend hun best om economische groei te handhaven. Waarom die drang? Een populair argument, veelal uit monde van een stinkendrijke politicus, is "we mogen niet achterblijven bij andere landen". Als dit waar is zitten we elkaar dus op te jutten om wie het snelst alle materie in het heelal heeft omgezet in produkten en consumenten. Een raar streven. Je zou haast denken dat de drang naar economische groei dus gebaseerd is op hersenloos kuddegedrag.

Een ander argument is "we moeten groeien om te overleven, anders verliezen we de concurrentiestrijd". Als dit waar zou zijn zou economische groei dus gebaseerd zijn op wantrouwen en het misgunnen van eenander zijn gewin - oftwel jalousie en afgunst.

Kortom, mensen die economische groei nastreven zijn dus jaloers (hoorde ik daar iemand "hebzuchtig" bieden?) en afgunstig en vertonen hersenloos kuddegedrag. Als ik dan naar dit grafiekje kijk kan ik niets anders concluderen dan dat het goed gaat met de verstandelijke vermogens in Nederland. Dat maakt mijn weekeinde weer prettig.

Zie ook Foto Fuck Vrijdag bij Retecool en Doe Eens Kopen bij Geenstijl

There are 15 comments to this post (the latest by Boramor on 2005/7/16, 22.59 h).

1. Dcommander commented on 2005/7/15, 19.10 h:

Precies Arduenn, zeg het ze.

2. Kittekat commented on 2005/7/15, 19.23 h:

Zo is dat. Arduenn for President!

*geeft stiekum een bemoedigend knikje naar verzameling schoenen in de kast*

3. Boramor commented on 2005/7/15, 23.30 h:

Even iets economisch rechtzetten, de juiste term voor het inkomen is Y (althans, naar Keynes).

4. Arduenn commented on 2005/7/16, 3.29 h:

Ja, maar Keynes was een linkse lul en ik wil de rechts-georinteerde lezertjes niet voor het hoofd stoten. (Keynes' werk staat niet voor niks in de top tien van de meest schadelijke boeken van de afgelopen twee eeuwen!)

5. *--* commented on 2005/7/16, 10.54 h:

Lekkere website is dat Arduenn! Mijn god..

[image]

6. D. commented on 2005/7/16, 12.08 h:

Even snel de groeten uit Oslo. In de stromende regen, maar toch mooi.

En nu ga ik de rest van m'n vakantie cht geen computer meer aanraken.

7. *--* commented on 2005/7/16, 12.29 h:

Pas maar op *--* is vanaf maandagavond ook weer in Oslo...

(geen grappen)

8. goodie2shoes commented on 2005/7/16, 14.17 h:

Oslo! toe maar.

dat doet allemaal maar!

*knikt terug naar kittekat - maakt huppeltje*

9. Arduenn commented on 2005/7/16, 16.42 h:

LOL. Ik denk dat Imelda naar goodie4029shoes knikte. Afijn.

10. wrld commented on 2005/7/16, 17.04 h:

@Arduenn

Maar is die formule ook niet van toepassing op jouw werk of ieders werk als je inkomen door resultaat vervangt? En is concurrentie (met anderen of je eigen vorige prestatie) niet juist de weg naar vooruitgang en noodzaak voor creativiteit.

Als als je door jaloezie beter gaat presteren, waarom niet? Alleen het begrip beter is helaas nog al subjectief...

11. Arduenn commented on 2005/7/16, 17.29 h:

Maar is die formule ook niet van toepassing op jouw werk of ieders werk als je inkomen door resultaat vervangt?

Nee. Die formulie is ook bullshit voor mijn werk: virus- en bacterie-groei. Hiervoor, net als voor real world-economie geld een andere formule:

Jt = ( CJ0e Gt ) / ( C + J0 ( e Gt 1 ) )*

waarbij C de capaciteit van het waarneembare heelal is en de limiet van t nadert oneindig = Jt nadert K. (En dan is het natuurlijk nog maar een benadering).

En, inderdaad, een drijfveer voor economische groei zou de behoefte aan verbetering en vooruitgang kunnen zijn. Maar ook daar kan ik niet bij. Vooruitgang en verbetering is goed, maar waarom zou dat alleen bij exponentile groei mogelijk zijn? Volgens mij heeft het niets met exponentile groei te maken, maar klinkt het als argument veel positiever dan jalousie, afgunst, hebzucht, etc. Microsoft stopt nieuwe features in Office omdat er behoefte is aan meer en betere features in Office, niet omdat iedereen nu zo ongeveel wel een oude versie van Office heeft en het tijd wordt dat mensen hun centjes aan een nieuwe versie besteden, toch?

* I kid you not.

12. k commented on 2005/7/16, 22.48 h:

Wat is nederland toch een rijk land!

13. Apprentice commented on 2005/7/16, 22.48 h:

hear hear..!!

Weergaloze top tien: Jammer dat Darwin de top tien niet haalde..

14. Apprentice commented on 2005/7/16, 22.53 h:

'k moet even quoten, het is te schaamteloos hilarisch (en beangstigend):

[Het gaat over Keynes]...

The book is a recipe for ever-expanding government. When the business cycle threatens a contraction of industry, and thus of jobs, he argued, the government should run up deficits, borrowing and spending money to spur economic activity. FDR adopted the idea as U.S. policy, and the U.S. government now has a $2.6-trillion annual budget and an $8-trillion dollar debt.....

Ja, dumb euro-liberals, dat wisten jullie natuurlijk niet! : het huidige tekort op de begroting is Roosevelts schuld!

15. Boramor commented on 2005/7/16, 22.59 h:

En het leuke is, elke middelbare scholier krijgt Keynes tegenwoordig! Hoezee voor idiote leermethodes!

Add new comment:

Name:

Site: