658. Submitted on 2005/7/15, 18.52 h by :
Economische groei
In Europa is de nederlandse economische groei het laagst. "Oooh, wat rrug!!!", hoor ik jullie roepen. Maar weten jullie eigenlijk wel wat wat economische groei is en wat de gevolgen van economische groei zijn?
Economische groei wordt uitgedrukt in jaarlijkse procentuele vermeerdering van inkomsten. Oplettende lezertjes zien meteen dat het hier om exponentile groei gaat volgens de formule
Jt = J0 e Gt
waarbij Jt het inkomen is op tijdstip t, J0 het begin-inkomen, e de natuurlijke exponent, G de groei en t het tijdstip.
Een econoom streeft dus simpelweg naar exponentile groei en zal van alles bedenken om dit te bewerkstelligen en te handhaven. Sommige economen verdienen hier zelfs hun brood mee en hebben hier een dagtaak aan. En dat is toch wel vreemd, want iedere boerenlul kan z opsommen wat er nodig is om exponentile groei te handhaven: (i) een oneindige hoeveelheid produkten om te verkopen en (ii) een oneindige hoeveelheid consumenten.
Echter, er is geen oneindige hoeveelheid produkten om te verkopen en zijn niet oneindig veel consumenten. In het echte leven is er een limiet voor alles. Het waarneembare heelal bestaat uit maximaal 31053 kg materie. Met enig technisch vernuft zou al die materie in produkten en consumenten omgezet kunnen worden, maar na een tijdje zou de koek op zijn. Als je ook maar een beetje boerenverstand hebt voel je op je klompen aan dat exponentile groei op papier een leuke formule lijkt, maar in praktijk bullshit is.
Toch doen economen, zowel in de bedrijfswereld als in de politiek, ontzettend hun best om economische groei te handhaven. Waarom die drang? Een populair argument, veelal uit monde van een stinkendrijke politicus, is "we mogen niet achterblijven bij andere landen". Als dit waar is zitten we elkaar dus op te jutten om wie het snelst alle materie in het heelal heeft omgezet in produkten en consumenten. Een raar streven. Je zou haast denken dat de drang naar economische groei dus gebaseerd is op hersenloos kuddegedrag.
Een ander argument is "we moeten groeien om te overleven, anders verliezen we de concurrentiestrijd". Als dit waar zou zijn zou economische groei dus gebaseerd zijn op wantrouwen en het misgunnen van eenander zijn gewin - oftwel jalousie en afgunst.
Kortom, mensen die economische groei nastreven zijn dus jaloers (hoorde ik daar iemand "hebzuchtig" bieden?) en afgunstig en vertonen hersenloos kuddegedrag. Als ik dan naar dit grafiekje kijk kan ik niets anders concluderen dan dat het goed gaat met de verstandelijke vermogens in Nederland. Dat maakt mijn weekeinde weer prettig.
1. Dcommander commented on 2005/7/15, 19.10 h:
Precies Arduenn, zeg het ze.